Evangeliet forkynnes på tegnspråk!

For et par uker siden tok 16-årige Rayssa Leal fra Brasil bronse i øvelsen skateboard. Under premieutdelingen brukte hun tegnspråk for å si at «Jesus er veien, sannheten og livet».

Den 16 år gamle brasilianske skateboarderen Rayssa Leal konkurrerte i kvinnefinalen i Paris-OL i forrige uke, og så inn i et kamera og sa Johannes 14, 6 på tegnspråk til hele verden.

Fordi hun proklamerte bibelverset på tegnspråk, kunne hendelsen gå under radaren. Hun har gjort det samme ved en rekke anledninger og forklarer det slik til et brasiliansk nettsted:   For meg er det viktig. Jeg er kristen, og jeg tror på Gud!

Mark Sorenson i DOOR International, som snakket gjennom en tolk, sa til Mission Network News: – I OL er det noen begrensninger for hvordan idrettsutøvere kan dele religionen sin, men fordi dette ikke ble gjort vokalt [og] hun sa det med tegnspråk, gikk det liksom «under radaren.»

Videoen som fanget øyeblikket, gikk raskt viralt. 

– Rett etter tegnspråkhendelsen så jeg at utrolig mange delte innlegget på sosiale medier, sier Sorensen. – Hendelsen eksploderte over hele døvesamfunnet. Leal er en hørende person, men å anerkjenne tengspråk på en scene som OL, oppmuntrer det globale døvesamfunnet enormt mye. Vanligvis, dersom en kjent person som for eksempel en filmstjerne eller en idrettsutøver sier noe på tegnspråk, blir det delt med hele døvesamfunnet fordi det forstås som at personen verdsetter tegnspråk, forklarer Sorenson.

Døve kristne grep sjansen og bygde videre på Leals frimodighet. – Noen døve delte videoen og la også til lenker til nettsider med Bibelen på sine egne tegnspråk, sier Sorenson.

Mer enn bare OL

Leal brukte tegnspråk for å gå rundt mediebegrensningene, og for å dele sin tro under OL. På lignende måte gir kommunikasjon via tegnspråk en del fordeler for døve evangelister i land som er fiendtlige innstilt mot kristendommen.

– Jeg har hørt mange historier der døve i sensitive land går «under radaren» i å dele evangeliet på tegnspråk. Fordi offentlige etater ikke anerkjenner språket, kan evangeliet spres i døvesamfunnet, sier Sorensen.

 Ofte ser myndighetspersoner på døve med medlidenhet, og tenker: «Å, stakkars døve. De kan få lov til å følge hvilken som helst religion fordi de har en funskjonsnedsettelse.»

– Sorensen fortsetter: Da jeg bodde i et [asiatisk land] i tre år, i en sterk buddhistisk nasjon, møtte jeg mange døve som sa: «Hørende ser ned på oss fordi vi er døve.» De (døve) blir marginalisert og tvunget til å lære om livet på egenhånd. 

Selv om slik utestengning er forkastelig, skaper isolasjonen muligheter for evangeliet. Da Sorenson og teamet hans spurte døve om de var buddhister, sa de: «Å, det vet jeg ikke. Jeg følger familiens religion, men jeg vet ikke hva det betyr,» sier Sorenson.  De var klare til å [ta imot] evangeliet fordi all informasjon en døv person [får], suger de til seg og deler den videre i døvesamfunnet. 

Vær gjerne med å be at kristne får frimodighet til å fortsette å dele evangeliet, og be om åpne hjerter blant unådde døvesamfunn.

Foto: Karim SAHIB / AFP

Skroll til toppen